top of page
Ara

Oyun Nasil Yapilir

  • contact457686
  • 3 Haz 2022
  • 4 dakikada okunur

Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır? Hiçbir şey bilmeden tek başınıza veya bir ekip ile oyun yapmak mümkün. Oyun yapım süreçleri çok zorlu ve çok yorucu bir süreç olduğu için Türkiye'de 50 bin kişi oyun yapacağım ben diye karar aldıysa sadece 5 kişi oyununu çıkartabilmekte. Hangi yazıda hangi videoda neyi okursanız okuyun , neyi izlerseniz izleyin bir oyun yapabilmeniz için asla pes etmemeniz, yılmamanız, çok azimli ve çok kararlı olmanız gerekmektedir.

Oyun Yapımı işi aslında ekip işi olması gereken bir iş çünkü en basit oyun bile en azından bir yazılım dili ve bir oyun motoru bilmenizi istemektedir. Oyununuzun detayı ve kalitesi ne kadar iyi olursa o kadar çok bilgiye ihtiyacınız olacak demektir. Ekip işinde de yönetim, zamanlama ve koordinasyon olayları çok önemlidir , takım Çalışmasını saymıyorum bile.

Gelelim oyun yapımı aşamalarına;

1)Oyun Fikrini Oluşturma Ve Kararlaştırma

Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır? sorusunun ilk adımına ile başlayalım. Bir oyunu yapmadan önce herşeyden önce oyununuzun fikrini, konusunu tamamen kafanızda oturtarak ilk önce size mantıklı ve iyi gelmelidir. Fikir bulmadan ben öğrenmeye başlayayım sonra bir fikir bulur yaparım düşüncesine girerseniz baştan kaybedersiniz çünkü bu yorucu yolculukta insanı güçlü tutan en önemli faktör oyununuza olan güveniniz oluyor.

Size bahsettiğim Oyun Fikri Oluşturma ve Kararlaştırma adımını ülkemizde bir çok genç girişimci geçip ardından hemen bir yatırımcı bulmaya çalışıyorlar. Hemen havadan bir para kapıp zengin olma kafası gibi değişik kafalar var birçok gençte.

Ülkemiz de ne yazık ki uygulama da hiçbir şey yapmadığımız konularda sadece fikrimiz var diye her şeyi yapmış gibi davranabiliyoruz. Öyle ki sadece Oyun fikri olduğu için benim Oyun Şirketim var diyerek farkında olmadan şizofrenliğe giden gençlerimiz bulunmaktadır.

Bir ürün ortaya koyan insanlar hiçbir zaman çok konuşanlar olmamıştır her zaman çok çalışanlar olmuştur. Oyun veya oyunlar için fikir ve konular kafamızda bir bütünlük kazandığı zaman 2.Adıma geçeceğiz. Bu adımda oyunumuz hangi cihazlar için uygun olacak buna karar vereceğiz. Böylece oyun nasıl yapılır sorusunun ilk adımını tamamlamış olduk.

2)Oyunlar İçin Cihaz Seçimi

Colaker Net Şimdi sıfırdan oyun nasıl yapılır? sorusunun ikinci adımındayız. Bu adımı atlayan özellikle ülkemizde o kadar çok genç girişimci var ki ne yazık ki hepsinin sonu da hüsranla bitiyor. Oyununuzu kafanıza yattığı zaman ve oyununuza güvendiğiniz an kendinize soracağınız soru şu olacak: "Hangi cihazda veya cihazlarda daha iyi bir Oyun olur?" bu soruyu kendinize sorup cevaplamanız gerekmektedir.

Eğer kendinizin iyi bir oyuncu olduğunu düşünmüyorsanız kesinlikle kitlenizi kullanmalısınız. Oyun oynayan farklı türde oyunlar seven çevrenizde kimi bulursanız bulun sorun ve fikirlerini alın. Sizin için fikirleri mantıksız gelsin yada mantıklı gelsin herkesin fikrini almak çok önemlidir.

Çevrenizden aldığınız bilgilerden sonra sosyal medya gücünüz varsa sosyal medya gücünüzü kullanarak daha fazla kitleye ulaşıp insanlara sormalısınız. Gidip tabi ki oyununuzun bir bir senaryosunu anlatmayacaksınız, örnek veriyorum oyununuz bir aksiyon oyunu olacak insanlara genel olarak aksiyon oyunlarının en çok hangi cihazda daha iyi oynandığını sorabilirsiniz.

Elinizdeki tüm kitleye ulaştıktan sonra İnternet ten araştırma yapmalısınız. Kendi oyun türünüz en çok hangi cihazlarda satılmakta yada oynanmakta şeklinde genel bir pazar araştırması yapmanız gerekmektedir.

Sıfırdan Oyun Yapımı

Artık Oyunumuzun hangi cihazda yada cihazlarda olacağına karar verebildiğimiz de bir sonraki adımımız "Oyunumuz için en iyi Oyun Motoru hangisi olacaktır?" sorusu olacaktır.

3)Oyunumuz İçin En İyi Oyun Motoru Hangisi?

Oyun motoru seçimi çok önemli bir konudur çünkü seçeceğiniz oyun motoruna göre bir yazılım dili öğrenmeniz gerekecek, seçtiğiniz oyun motorunun özellikleri ile bir oyun yapmaya çalışacaksınız. Oyun motorları çok çeşitlilik göstermektedir. Mobil oyunlar için özel oyun motorları, Masaüstü yani Bilgisayar oyunları için özel oyun motorları bulunmaktadır ve her oyun motorunun kendi şartları ve koşulları bulunmaktadır.

Örnek vermek gerekirse Bilgisayar oyunları konusunda dünyadaki en popüler Oyun motorlarından bir tanesi Unity 'dir. Unity kullanıcılara Oyun motorunu ücretsiz olarak sunmaktadır. Ücretli versiyonu bulunsa da en önemli özelliklerini ücretsiz versiyonunda Oyun Geliştiricilerine sunmaktadır ancak Unity diyor ki eğer benim ücretli versiyonumu değil de ücretsiz versiyonumu alırsanız oyununuz şu kadar geliri geçince şu kadar pay almaya başlayacağım tarzında kural belirtiyor yada başka kurallar.

Başka oyun motorları da başka başka kurallar ve şartlar belirtiyor. O yüzden oyun motoru seçimi yapacak iken sizin için en uygun olacak oyun motoru hangisi ise onu kullanmanız gerekmektedir. Hem maddi konuda hem oyun motorunun özellikleri bakımından, şartları koşulları bakımından inceleme yapmanız gerekmektedir.

NOT: Oyun Motorunun ne olduğunu hiç bilmiyorsanız kısaca oyununuzu yapmanız için özel hazırlanmış sistemler.

Oyun Motorunda da karar verdikten sonra sıradaki adımınız Düşünceleriniz Ve Gerçekler olacaktır. Bu adımda fikrimiz ile gerçekler arasında ki uyuşma ne boyutta bunları tartmamız gerekecek.

4)Düşünceler Ve Gerçekler

Oyununuzu veya oyunlarınızın senaryolarını, konularını kafanızda güzel bir şekilde oturttunuz ve kendi oyununuza çok güveniyorsunuz. İşte bu noktada 4.uygulayacağınız adım düşüncelerinizi bir ürüne dönüştürmek için (buradaki üründen kastım bir oyun yapımı elbette) gerekli olan maliyet, zaman ve uygulanabilirliği olacaktır.

Bir oyun yaparken ihtiyacınız olan malzemeleri bir bir hesaplamanız ve size tutacak olan maliyetini öğrenmeniz gerekmektedir. Siz bu maliyeti karşılayabilecek misiniz öğrenmelisiniz;

  • Oyununuzun Oyun Motoruna para ödeyecek misiniz? ,

  • Oyunlardaki Müziklerin Lisansları ne kadar ücret tutacak ?

  • Telifsiz müzikler ve sesler mi kullanılacak?

  • Oyundaki tasarımlar ve modellemeler dışarıdan birine mi yaptırılacak ne kadar bir fiyata yapacak?

  • Oyundaki tasarımları ve modellemeleri siz yapacaksanız hangi programı kullanacaksınız ve ne kadar ücret ödeyeceksiniz programa?

  • Oyununuzda seslendirme olacak mı?

  • Seslendirme olacaksa profesyonel bir ses sanatçısına ücret mi ödeyeceksiniz yoksa kendiniz ve çevrenizdeki insanlarla mı seslendirme mi yapacaksınız?

  • Kendiniz seslendirme yapacaksanız ses kaydı için hangi programı kullanacaksınız?

  • Oyununuzda animasyon olacak mı?

  • Animasyon olacaksa dışarıdan birine mi yaptıracaksınız yoksa kendiniz mi yapacaksınız?

  • Animasyonu kendiniz yapacaksanız hangi programla yapacaksınız ücret ödeyecek misiniz?

Tüm bu sorular bittikten sonra birde oyununuzu hangi platformda yayınlayacaksınız ve o platforma ne kadar ücret ödeyeceksiniz? gibi çok önemli düşünmeniz gereken bir çok konu bulunmaktadır. Her şeyden önce bunları düşünüp karar vermeniz ödeyebileceğiniz yapacağınız adımları görmek bilmek çok büyük bir avantaj olacaktır.

Bu kısımda bol bol araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu kısımda araştırma yaparken Türkçe kaynaklarda eksiklikler çekebilirsiniz bu noktada da İngilizce aramalar yapmanızı tavsiye etmekteyim. Eğer oyununuz için gerekli olan maliyeti çıkartamıyorsanız zaten baştan bırakmış oluyorsunuz.

Size tavsiyem maliyete sahip olduktan sonra oyun yapımına geçmeniz olacaktır. Oyun nasıl yapılır kısmının en kritik noktalarından bir tanesi de bu noktadır. Bu adımdan sonra artık az veya çok kafanızda nasıl oyun yapılır? sorusuna cevaplar oluşmaya başlamıştır diye düşünüyorum.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Mimari Cizim Programlari

Mimari çizim programları, mimarlar, mühendisler ve inşaat müteahhitleri gibi profesyoneller tarafından kullanılan yazılımlardır. Bu...

 
 
 
Animasyon Yapma Programları

Animasyon yapma programları, animasyon oluşturmak için kullanılan yazılımlardır. Bu tür programlar, çizimleri veya 3D modelleri...

 
 
 
Google Arama Geçmişi Silme

Google Arama Geçmişi Silme Nasıl Yapılır? diye internette sürekli aratıyoruz. Google da yaptığınız tüm aramalar kayıt altında tutuluyor...

 
 
 

Comments


bottom of page