İşletim Sistemleri ile Uygulama Yazılımları Arasındaki Fark
- contact457686
- 3 Haz 2022
- 3 dakikada okunur
İşletim sistemleri ile uygulama yazılımları arasındaki fark. İşletim sistemleri sistem yazılımları olarak da bilinmekte ve uygulama yazılımlarından farklı bir şekilde değerlendirilmektedir. Yazılımın özellikleri farklarda belirleyicidir.
işletim sistemi ile uygulama yazılımları arasındaki fark
İşletim sistemleri örneklerini incelemek sistem yazılımlarından örnek vermekle aynı olacaktır. Uygulama yazılımlarının daha iyi anlaşılır olması için pratikte nasıl sonuçlar verdiğine bakılabilir.
Sistem Yazılımı Nedir? Mobil & Pc Örnekleri
İşletim sistemlerini ve uygulama yazılımlarını örnekle açıklayarak başlangıçta fikir edinmek faydalı olacaktır. İşletim sistemine örnek olarak bilgisayarlardaki Windows 10 gibi yazılımlardır. Bir cihazın tümünü kapsayan bir yazılım türü söz konusudur. Android mobil cihazlar da sistem yazılımıyla kullanılmaktadır. İOS, Linux, MAC-OS yazılımları başka örneklerdir.
Akıllı telefonlar, bilgisayarlarda açma kapama işlemlerinin arasında geçen zaman işletim sistemleri kullanılan kısımdır. İşletim sistemleri sayesinde tüm yazılımların yönetimini sağlayan bir temel yazılım söz konusudur. Bu yazılım olmadan diğer yazılımların doğru çalışması mümkün görünmemektedir. Sistem yazılımları belirli aralıklarla güncellenerek geliştirilebilir.
Uygulama Yazılımları Nedir Ne İşe Yarar?
Colaker Net Veritabanı programları, eğlence amaçlı yazılımlar, eğitim ve iş yazılımları uygulama yazılımlarına örneklerdir. İnternet tarayıcıları uygulama yazılımları için en belirgin örneklerden biridir. Bilgisayar destekli tasarım yazılımları, kelime işleme yazılımlarını da bu kapsamda ele almak mümkün olacaktır.
Uygulama yazılımı tanımına bakılacak olursa, odaklanılmış işlerin bilgisayar veya diğer cihazlarda yapılmasını sağlayan yazılımlardır.
Bilgisayar Uygulama Yazılımları
Genel amaçlı bilgisayar uygulama yazılımları bilgisayarın kendi sistemindeki temel uygulamalardır. İsteğe göre bazıları kaldırılırken bazıları sabit de olabilir. Cihaz gereksinimlerine özel uygulamalar bilgisayarın çeşitlerine göre ayrıca değerlendirilebilir. Masaüstü ve Mac uygulamalarında farklar olabilmektedir. Bunun nedeni işletim sistemindeki güç hız farkı olacaktır.
Ofis uygulamaları
Chrome
Word vs. bu kategoriye örnek olarak sunulabilir.
Özel Amaçlı Uygulama Yazılımları
uygulama yazılımları
Özel amaçlı uygulama yazılımlarının kendi içerisinde birçok seçeneğini bulmak mümkündür. Özel amaçlı olanlar temel gereksinimlerden ziyade daha çok isteğe bağlı oluşturulabilmektedir.
Bilişim dünyasında özel uygulama yazılımlarında ağırlıklı olarak kurumsal işleyişi sürdüren yazılımlar görülebilmektedir. Yani bir kuruma özel olarak hazırlanan uygulama yazılımları kodlama uzmanları tarafından oluşturulmaktadır. Bu uygulama yazılımı işlemleri hazırlanırken temel kurallara ek özel bir işlem serisi de gerçekleşmektedir.
Ofislere özel programlar, eğitim yazılımları, e ticaret yazılımları en yaygın özel amaçlı uygulama yazılımlarıdır. Muhasebe ve güvenlik amaçlı yazılanlar da bunlara eklenebilir.
Kişiler kendi ihtiyaçlarına özel uygulama yazılımlarını da oluşturabilmektedir. Ev ve eğitim uygulamaları, kişisel verimlilik uygulamaları, grafik vs. bu kapsamda değerlendirilebilir.
İşletim Sistemleri & Uygulama Yazılımı İle Arasındaki Farklar Nelerdir?
İşletim sistemleri ve uygulama yazılımları arasındaki fark konusuna ayrıntılı şekilde bakıldığında aşağıdaki sıralamayı yapmak faydalı olacaktır:
İşletim sistemleri, diğer yazılımlara hizmet vermeyi amaç edinen yazılımlardır. Genel bir hizmet amacı olduğu söylenebilir. Uygulama yazılımları ise daha özel amaçları karşılamayı hedefler. Geliştiriciler bu açıdan ekstra önemlidir. Sıkça geliştiricilere başvurulabilir.
Bilgisayar tasarımlarıyla beraber işletim sistemleri bütün olarak algılanmaktadır. Uygulama yazılımları daha çok talepleri karşılamayı odak noktasına alır.
Her iki yazılım türü de elektronik cihazlarda yer alabilmektedir. Ancak mobil uygulama yazılımlarından bazılarının pc sisteminde geçerli olmadığı durumlar da vardır. Uyumluluk sorunu olan yazılımlar için ayrıca bir çözüm bulunabilir.
Sistem yazılımı nedir sorusunun bir başka temel tanımı bilgisayarda daha kalıcı olmasıdır. Uygulama yazılımlarının kalıcılığı taleplere göre şekillenebilir. En azından daha fazla taleplere göre şekillenme durumu görülebilmektedir.
Sistem yazılımı bilgisayardaki donanımlarla iletişim halindedirler. Uygulama yazılımı bu noktada ara yüz sayesinde iletişime geçme özelliği sunmaktadır. İletişime geçilen kısımlarda temel bir fark olduğu söylenebilir.
Piyasadaki yön durumu bakımından incelendiğinde sistem yazılımları çok yönlülük göstermektedir. Kapsamının geniş olması bunda etkilidir. Bir kategorinin içerisinde bile çok sayıda alt sektör bağımsız olarak yer alabilmektedir. Uygulama yazılımları daha bağımlı bir eğilim gösterebilmektedir.
İşletim sistemi nedir sorusunda temel yanıt olarak bilgisayar mimarisinde gelişim amacı doğrudan görülmektedir. Bilgisayarın tümünün gelişimini sağlayan ana yazılım söz konusudur. Uygulama yazılımının geçerli olabilmesi için işletim sisteminin onayı gerekecektir. Kapsam açısından önemli bir fark olduğu söylenebilir.
Kullanıcıların ihtiyaçlarını kapsama bakımından sistem yazılımları uygulama yazılımlarına göre daha geniş bir yelpazede görülmektedir.
Yazılımlar arasındaki farkları bilmek genel kategori anlamında avantaj sağlayacaktır. Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler ayrıca "Yazılım öğrenmek için neler yapılmalı?" adlı makalemize de göz atabilirsiniz.
Comments